Kebaby z indyka z dipem jogurtowym

Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebaby z indyka z dipem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 600 g mięsa z udźca indyka
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Mięso oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj 50 g jogurtu, kolendrę, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, paprykę, 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna, sól oraz pieprz. Wymieszaj i odstaw na 60 min. do zamarynowania.

 

Pozostały czosnek przeciśnij do 200 g jogurtu. Dodaj posiekaną miętę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

 

Zamarynowane mięso nabijaj ciasno na igły do szaszłyków. Smaż na rozgrzanym oleju 3 ziarna po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu.

Podawaj z dipem.

 

Porada:

Przy większych kebabach dobrze jest po zrumienieniu mięsa z każdej strony dopiec je przez 15 min. w piekarniku, aby zapobiec niedosmażeniu mięsa wewnątrz.

 

Soczyste, rumiane mięso z czosnkowo-miętowym dipem jogurtowym to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Użyty w przepisie olej Kujawski 3 ziarna nie tylko świetnie pomógł usmażyć mięso, ale zyskało ono delikatny aromat, który dobrze współgra z tym zestawem przypraw.

 

 

Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy