Kawowy sernik na zimno

Kawowy sernik na zimno
Zdjęcie - Kawowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g kremowego twarogu
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml mocnego espresso
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g kakao
  • 35 ml oleju lnianego Kujawski
  • 120 g płatków owsianych
  • 30 ml miodu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30 g czekolady
Przygotowanie

Parzymy kawę i w jeszcze gorącym naparze rozprowadzamy żelatynę. Studzimy.

Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Następnie dodajemy miód i zdejmujemy z patelni. Jeszcze ciepłe płatki wykładamy na dno tortownicy o średnicy około 20 - 21 cm. Wyrównujemy łyżką i lekko dociskamy do dna.


Twaróg miksujemy z jogurtem, cukrem pudrem, olejem lnianym i kakao.

Dodajemy espresso z żelatyną stale mieszając. Masę wylewamy na owsiany spód. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.


Ubijamy kremówkę na sztywno. Wykładamy na zastygnięty sernik.

Na wierzch sernika ścieramy czekoladę. 


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów