Kawowy koktajl jaglany – wegański zdrowy milkshake
Szykuje nam się rekord, jeżeli chodzi o czerwcowe upały! Ja akurat lubię te temperatury, ale pomagają mi w tym różnego rodzaju orzeźwiające napoje, a najlepiej takie, które w swoim składzie mają kawę ? Pobudzają, ochładzają i smakują wyśmienicie! Co powiedzie na śniadaniowy (i nie tylko) kawowy koktajl jaglany?
To taka wersja sycącego i odżywczego zdrowego milkshake’a. W wersji wegańskiej, bo przygotowany na mleku migdałowym od Mleczni Bracia. Słodzony bananem i daktylami, zamiast niezdrowego białego cukru i z dodatkiem kaszy jaglanej – śmiało zatem może zastąpić śniadanie! Będzie równiez idealny jako popołudniowa przekąska.
Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut namaczania
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 150 ml runa migdałowego Mleczni Bracia
- 1 banan
- 50 ml ostudzonej kawy espresso
- ½ szklanki daktyli
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Przygotowanie:
Szklankę z daktylami zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy daktyle i blendujemy wraz z pozostałymi składnikami.
Smacznego!