Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami

Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g drobnego cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 250 g wiśni
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g mąki krupczatki
  • 80 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 ml śmietany 18%
  • 15 g mielonej kawy
  • 5 g kakao
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Ciasto kruche:

Obie mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę 18%, 2 żółtka, olej, 25 g cukru, sól i zagniatamy kruche ciasto. W razie konieczności dolewamy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto schładzamy.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy na 2 okręgi o średnicy około 23 cm. Nakłuwamy i pieczemy około 15 minut. Studzimy.

Blaty bezowe:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy 300 g drobnego cukru, aż całkowicie rozpuści się w białkach.

Daktyle i orzechy drobno kroimy i dodajemy do ubitych białek razem z mieloną kawą. Delikatnie mieszamy.

Białka wykładamy na kruche spody i suszymy około 90 minut w temp. 120ºC lub dłużej, jeśli nie są wystarczająco kruche. Studzimy.

Owoce i krem:

Wiśnie drylujemy i podduszamy z 25 g cukru. Studzimy.

Kremówkę ubijamy.

Mascarpone miksujemy i mieszamy z ubitą śmietanką.

Przygotowanym kremem i wiśniami przekładamy blaty bezowe. 


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 


Przepisy z tych kategorii

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cold brew z kawy zbożowej
1

Cold brew z kawy zbożowej

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cold brew

Cold brew

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kawowa owsianka z malinami

Kawowa owsianka z malinami

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mrożona kawa z lodami

Mrożona kawa z lodami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Omlet- przepis podstawowy
1

Omlet- przepis podstawowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto półkruche z morelami i bezą - bardzo szybkie!
1

Ciasto półkruche z morelami i…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto tortowe z jagodami i bezą
1

Ciasto tortowe z jagodami i be…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem
1

Sałatka „nicejska” z łososiem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kruche z jagodami

Kruche z jagodami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pychotka malinowa
2

Pychotka malinowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake