Kawowa brioszka na śniadanie
Ostatnio coraz więcej kawy dodaję do wypieków i tak też się stało i tym razem. Bo skoro już piekę brioszkę na śniadanie to czemu nie kawową?
Kawa bardzo często towarzyszy nam podczas śniadania, uznałam więć, że będzie to idealne połączenie.
Brioszka jest lekko słodkawa i najlepiej smakuje posmarowana dżemem lub nutellą. Wybór należy do Was.
Forma: okrągła forma jak na wieniec o średnicy 21 cm
Składniki:
300 g maki pszennej
3 g drożdży suszonych (niecała łyżeczka)
100 g cukru
110 g sera twarogowego (jak na sernik)
60 ml zaparzonej mocnej kawy (u mnie była z posmakiem karmelu)
1 łyżka kawy w granulkach (granulki kawy rozpuszczalnej) opcjonalnie
70 ml ciepłego mleka
Sposób przygotowania:
- W misie od miksera wymieszaj mąkę, drożdże i cukier. Dodaj ser i zacznij wyrabiać na małych obrotach.
- Wolnym strumieniem wlej kawę i mleko oraz wsyp ziarenka kawy. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
- Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Przygotuj formę w której będzie się piekła brioszka.
- Przełóż ciasto do formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Nastaw piekarnik na 200 C i piecz około 20-25 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- Podajemy z ulubionym smarowidłem.