Kaszotto z pieczonymi burakami i jarmużem
Kasza jaglana ma delikatny smak i świetnie komponuje się ze słodkimi buraczkami, delikatnym filetem z indyka oraz jarmużem. Dla równowagi kolorów dodałam fioletowy jarmuż. To danie sprawdzi się jako obiad oraz lunch do pracy. Nawet na zimno smakuje. Dodatkowo jego smak wzbogaciłam o kwaśne jabłko i selera naciowego.
Składniki:
- szklanka kaszy jęczmiennej,
- 3 buraczki,
- niewielki kawałek upieczonej piersi z indyka,
- ćwiartka kwaśnego jabłka,
- cebula,
- pół łodygi selera naciowego,
- 5 liści jarmużu,
- olej rzepakowy,
- pieprz, sól
Przygtowanie:
Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i upiec ( temperatura 200 stopni, 45 min) lecz można też ugotować. Mniejsze buraki szybciej się upieką niż większe, które potrzebują ponad godziny.
Kaszę wypłukać, zalać zimną wodą, dodać łyżkę oleju, osolić i gotować do miękkości. Ugotowaną kaszę odstawić.
Na patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulkę, smażyć kilka min do zarumienienia. Dodać pokrojony filet z indyka. Liście jarmużu umyć, wyciąć twardy środek i porwać na mniejsze kawałki. Wsypać na patelnię i smażyć ok. 5 min. Selera i jabłko drobno pokroić.
Gotowe buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
Do kaszy dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pierzem. Zajadać ze smakiem lub włożyć do lunch box'a na następny dzień.