Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi to jedno z tych prostych dań, z których jestem bardzo dumny. Odkąd wszelkie kasze przeżywają w polskiej kuchni drugą młodość, również ja od nich nie stronię i gotuję z nich pyszne jednogarnkowe potrawy. Szczególnie jednak upodobałem sobie formę gotowania risotto z prosa, jęczmienia oraz gryki. To takie proste eintopfy, które można przygotować na tysiące sposobów w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką. Tak właśnie powstało to kaszotto z burakami, które z miejsca stało się moim ulubionym. Niepaloną kaszę gryczaną przysmażam na maśle z cebulką i rozmarynem. Kolejno dolewam powoli bulion i leniwie mieszam w garnku. Ta czynność zawsze niesamowicie mnie relaksuje. Gdy kasza stanie się już miękka wrzucam pokrojone w kostkę buraki oraz ser halloumi. Wszystko doprawiam odrobiną soli oraz pieprzu i posypuję prażonymi orzechami laskowymi. To takie proste, a jednocześnie pyszne danie, które możecie modyfikować po swojemu. Zamiast kaszy gryczanej, często sięgam również po pęczak, który sprawdza się znakomicie. Ser halloumi również możecie zastąpić dowolnym innym twardym serem owczym lub kozim. Nasz rodzimy oscypek czy grecki ser feta też będą doskonałym wyborem. Dlatego potraktujcie ten przepis jako inspirację i stwórzcie własne kaszotto z burakami. ?

Zdjęcie - Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi Łukasz Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi to jedno z tych prostych dań, z których jestem bardzo dumny. Odkąd wszelkie kasze…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej (białej)
  • 2 duże ugotowane lub upieczone wcześniej buraki*
  • 1 kostka sera halloumi
  • 4 garście obranych i prażonych orzechów laskowych
  • 3-4 szklanki bulionu z warzyw
  • 1 cebula
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę i ją podsmaż.
  2. Następnie dodaj gałązki rozmarynu i wsyp kaszę. Mieszaj przez około minutę i kolejno wlej 1 szklankę gorącego bulionu.
  3. Gdy płyn odparuje, wlej kolejną szklankę. Kaszę często mieszaj, dolewając co jakiś czas bulionu.
  4. Kiedy kasza będzie już al dente, dodaj pokrojone w kostki buraki oraz ser halloumi. Gotuj jeszcze całość przez 3-4 minuty. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  5. Kaszotto podawaj od razu z posiekanymi orzechami laskowymi.

UWAGI

*Można również skorzystać z surowych buraków. Należy je jednak pokroić w kostkę i wrzucić na samym początku wraz z kaszą, aby zdążyły się ugotować.

Kategorie przepisów