Kaszotto pęczakowe ze szparagami, kozim serem, orzechami i świeżymi ziołami

Kaszotto pęczakowe ze szparagami, kozim serem, orzechami i świeżymi ziołami
Zdjęcie - Kaszotto pęczakowe ze szparagami, kozim serem, orzechami i świeżymi ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaszotto pęczakowe ze szparagami, kozim serem, orzechami i świeżymi ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g kaszy pęczak
  • pęczek szparagów
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 50 g sera koziego
  • 1 l i ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli i pieprzu
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki świeżej bazylii i tymianku
  • garść orzechów nerkowca
Przygotowanie

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Następnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polej je sokiem z cytryny oraz dwoma łyżkami Kujawskiego, posyp solą. Nastaw piekarnik do 190°C i piecz w nim szparagi przez ok. 12 min. Następnie (jeszcze ciepłe) podziel na mniejsze kawałki. Włóż do miseczki i odstaw.

Kaszę dokładnie osącz na sicie, wrzuć do garnka. Dodawaj do niej partiami bulion, cały czas mieszając. Obierz i pokrój marchewkę w kostkę, zrób to samo z cebulą, pora pokrój w krążki. Dodaj do garnka z kaszą. Będzie ona chłonąć wodę z bulionu, dlatego bardzo ważne jest, aby kontrolować jej wilgotność.


Kiedy kasza będzie już miękka, dodaj do niej masło, świeże zioła, sól, pieprz, orzechy nerkowca, kawałki szparagów i koziego sera. Udekoruj listkiem bazylii, podawaj od razu.



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów