Kasza perłowa z warzywami i filetem kurczaka
Bardzo smaczne, kolorowe danie z warzywami prosto z ogrodu. Warzywa możesz dobierać dowolnie, jednak cukinia i marchewka, nadają potrawie delikatnej słodkości, którą uwielbiam. Potrawa bogata w składniki odżywcze, bardzo sycąca. Polecam na obiad w tygodniu, również do pracy 🙂
Składniki na kaszę perłową z warzywami i filetem kurczaka:
2 porcje
- 1 mały filet pokrojony w kostkę
- 3 małe liście jarmużu drobno posiekane
- mała – młoda cukinia pokrojona na grubsze półplasterki
- marchewka starta na plasterki
- cebula pokrojona w piórka
- 1 mała papryka pokrojona w kostkę
- 180 g kaszy perłowej
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- suszona bazylia
Przygotowanie kaszy perłowej z warzywami i filetem kurczaka:
Kaszę ugotuj w lekko posolonej wodzie, wg. instrukcji na opakowaniu. Zostaw pod przykryciem do napęcznienia.
Pokrojone kawałki mięsa kurczaka, posyp równomiernie suszoną bazylią, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę, kiedy cebula odparuje wodę, dorzuć mięso. Mięso smaż mieszając do czasu, kiedy się lekko przyrumieni. W razie potrzeby, dodaj trochę wody.
Dodaj paprykę i marchewkę, całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cukinię i jarmuż. Gotuj do czasu, kiedy cukinia będzie al’dente.
W razie potrzeby dopraw do smaku, podawaj z ciepłą kaszą, będzie pysznie 🙂 Smacznego 🙂