Kasza pęczak zapiekana ze szpinakiem, pomidorkami i serem brie
Lekki, szybki i wiosenny obiad. Jedno naczynie, kilka prostych składników i robi się go w 30 minut.
Kasza pęczak zapiekana ze szpinakiem, pomidorkami i camembertem
/naczynie żaroodporne widoczne na zdjęciach/
200g kaszy pęczak
8 pomidorków koktajlowych
125g sera brie
szpinak:
450g mrożonego szpinaku
1/2 dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
listki bazylii
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Rozmrozić szpinak.
W międzyczasie pokroić drobno cebulę i posiekać czosnek. Poddusić na oliwie. Dodać w miarę rozmrożony szpinak. Podgrzewać do całkowitego odparowania wody przez około 7 minut, co pewien czas mieszając. Doprawić i wymieszać. Ugotowaną kaszę wymieszać ze szpinakiem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidorki przekroić na pół i powtykać w kaszę. Ser pokroić na plasterki i również poukładać na wierzchu kaszy. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (funkcja grill) przez około 7 minut. Przed podaniem zapiekankę posypać listkami bazylii. Smacznego!