Kąski z cukinii i mozzarelli na sałacie z dressingiem balsamiczno-porzeczkowym

Kąski z cukinii i mozzarelli na sałacie z dressingiem balsamiczno-porzeczkowym
Zdjęcie - Kąski z cukinii i mozzarelli na sałacie z dressingiem balsamiczno-porzeczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Zauważyłam, że kuchnia wegetariańska wydaje się być problematyczna nie tylko dla mięsożerców. Często mało tolerancyjni wielbiciele mięsa krytykują bezmięsną kuchnię. Nie znam tego problemu osobiście, bo mimo, że rozumiem i szanuję decyzję osób, które decydują się przejść na dietę wegetariańską (czy nawet wegańską). Osobiście zbyt bardzo lubię mięso, by to uczynić. Jest to jednak całkiem logiczne, że obmyślanie codziennie nowych i ekscytujących potraw na pewno jest trochę utrudnione, gdy liczba dozwolonych składników jest o wiele mniejsza. Mam wrażenie, że wegetarianie często zamiast skupić się po prostu na daniach owocowo-warzywnych poszukują alternatywy dla mięsa. Jest to zatem zrozumiałe, że spożywają wysokobiałkowe tofu, czy kotlety sojowe, które co ciekawe są popularne także wśród starszych pań (wniosek wynika z wielokrotnych obserwacji podczas zakupów w marketach). Moja dzisiejsza sałatka powstała zupełnie przypadkiem, podczas "czyszczenia lodówki". Zdaję sobie sprawę z tego, że moja lodówka nie wygląda jak typowa lodówka studencka, bo gotowanie z resztek np. w akademikach kończy się zazwyczaj na jajecznicy. Nie jest to jednak efektem mojej fanaberii, czy posiadania podniebienia francuskiego pieska, a jedynie z zamiłowania do smacznego jedzenia i z miłości do gotowania. Wracając do sałatki i kuchni wegetariańskiej..znalazłam w lodówce jajka, cukinię oraz mozzarellę. Postanowiłam połączyć cukinię z serem i panierować ją w płatkach kukurydzianych i sezamie. Tak przygotowane kąski upiekłam w piekarniku i podałam na sałacie. Rozkoszując się daniem stwierdziłam, że tak przygotowana cukinia smakuje trochę jak taka alternatywa dla nuggetsów z kurczaka. I gdybym była wegetarianką pewnie często przyrządzałabym tak cukinię :) Sałatkę podałam z dressingiem porzeczkowo-balsamicznym, bo bardzo lubię wykorzystywać kwaskowate owoce w wytrawnych kombinacjach! Zachęcam do spróbowania wszystkich (tych jedzących mięso także), bo to lekka i pełna letniego smaku przekąska :)
Zdjęcie - Kąski z cukinii i mozzarelli na sałacie z dressingiem balsamiczno-porzeczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
















Kąski z cukinii na sałacie z dressingiem balsamiczno-porzeczkowym
  • sałata salanova (lub inna np. lodowa, rzymska, masłowa)
  • cukinia
  • mozzarella
  • jajko
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki sezamu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół granatu
  • Dressing balsamiczno-porzeczkowy:
  • 100 g czerwonej prozeczki
  • łyżka octu balsamicznego jabłkowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  1. Cukinię i mozzarellę kroimy na plastry. Na każdym plastrze cukinii kładziemy plasterek mozzarelli.
  2. Płatki kukurydziane wrzucamy do moździerza i ucieramy na drobną panierkę, dodajemy sezam. W miseczce mieszamy rozbełtane jajko z musztardą. W tak przygotowanym jajku moczymy plastry cukinii i panierujemy je w płatkach i sezamie.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinię kładziemy na naczyniu do zapiekania lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 15 minut lub aż panierka się zarumieni.
  4. Porzeczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z gałązek i listków. Wrzucamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny, 2 łyżki wody i przyprawiamy pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
  5. Ugotowaną porzeczkę miksujemy na gładką pastę, którą przecieramy przez sitko. Powstały mus porzeczkowy mieszamy z oliwą i przyprawiamy szczyptą soli.
  6. Przygotowujemy na półmisku liście sałaty. Granat kroimy na pół i wyciągamy pestki owocu, uderzając drewnianą łyżką w zaokrągloną część.
  7. Na sałacie podajemy upieczony kąski z cukinii, pestki granatu i polewamy dressingiem porzeczkowym.
Zdjęcie - Kąski z cukinii i mozzarelli na sałacie z dressingiem balsamiczno-porzeczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tosia

Kategorie przepisów