Karp duszony w sosie z leśnych grzybów
Składniki
- 1 karp
- 100 g suszonych podgrzybków
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka rozmarynu
- około 1/2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia Kujawski
- sól, pieprz
Przygotowanie Grzby namoczyć przez noc w wodzie, karpia oczyścić z łusek i wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonki, a następnie każdy dzwonek jeszcze na pół; posolić i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie kawałki ryby posypać ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
W międzyczasie odcedzić z wody grzyby i podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Naczynie wysmarować olejem i położyć część grzybów, na to podsmażoną rybę, następnie znowu grzyby i ryba. Całość przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 30 minut.
Podawać na ciepło.
Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl