Karp duszony w sosie z leśnych grzybów

Karp duszony w sosie z leśnych grzybów

Zdjęcie - Karp duszony w sosie z leśnych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp duszony w sosie z leśnych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 karp
  • 100 g suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka rozmarynu
  • około 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia Kujawski 
  • sól, pieprz

Przygotowanie Grzby namoczyć przez noc w wodzie, karpia oczyścić z łusek i wypatroszyć, umyć. Pokroić w dzwonki, a następnie każdy dzwonek jeszcze na pół; posolić i odstawić na kilka godzin.

 

Po tym czasie kawałki ryby posypać ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

 

W międzyczasie odcedzić z wody grzyby i podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.

 

Naczynie wysmarować olejem i położyć część grzybów, na to podsmażoną rybę, następnie znowu grzyby i ryba. Całość przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 30 minut.

Podawać na ciepło.

 

 

Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl

Kategorie przepisów