Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami

Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami
Zdjęcie - Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 250 g cebuli
  • 300 g ciecierzycy z zalewy
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
Przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 min, po czym odcedzamy i drobno kroimy. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i kroimy.


Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą.


Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 min. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.


Porada:

Nie wylewajmy wody, w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha, w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów