Kanapki zapiekane z grzybami i serem
Dziś przedstawiam świetny pomysł na szybkie i przepyszne śniadanie lub kolację, idealne na tą porę roku. Szybkie, łatwe i przyjemne kanapki z podsmażonymi z cebulką grzybami, zapieczone pod warstwą mieszanki serów z pewnością zaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe ? Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kanapki zapiekane z grzybami i serem(2-4 porcje)
Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1/2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki startego na tarce ulubionego sera żółtego
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta
- 4 kromki chleba
- masło do posmarowania chleba
Przygotowanie:
- Rozgrzej średnią patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj aż zmiękną.
- Dodaj mąkę, wymieszaj, następnie wlewaj mleko cały czas mieszając i gotuj, aż całość zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki i wmieszaj parmezan.
- Posmaruj wszystkie kromki masłem i ułóż na blaszce do pieczenia, stroną z masłem do dołu.
- Wyłóż na każdą kromkę grzyby, posyp serami i zapiekaj w nagrzanym do 180 oC piekarniku aż ser się rozpuści, przez około 15 minut.
Smacznego!
English version
Baked mushroom and cheese sandwich(2-4 servings)
Ingredients:
- 1 large onion, chopped
- 1-2 tbsp vegetable oil
- 250 g mushrooms, sliced
- 1/2 tbsp flour
- 1/2 cup milk
- salt and pepper
- 1 tsp chopped fresh parsley
- 2 tbsp grated Parmesan cheese
- 1/2 cup grated melting cheese any kind
- 1/2 cup chopped brie or camembert cheese
- 4 slices of bread
- butter for spreading on bread
Preparation:
- Heat medium pan with oil add onion and cook until translucent. Add mushrooms and cook until soft.
- Add flour, stir, slowly add milk, stirring all the time and cook until sauce thickens.
- Season with salt, pepper and parsley and mix grated Parmesan cheese.
- Spread one side of each slice with butter and place on a baking tray, buttered side down.
- Spoon mushroom mixture on each slice, top with cheeses and bake at 180 oC until cheese is melted and mixture is hot, about 15 minutes.
Enjoy!