Kanapki zapiekane z grzybami i serem

Dziś przedstawiam świetny pomysł na szybkie i przepyszne śniadanie lub kolację, idealne na tą porę roku. Szybkie, łatwe i przyjemne kanapki z podsmażonymi z cebulką grzybami, zapieczone pod warstwą mieszanki serów z pewnością zaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe 😉 Zapraszam!

Zdjęcie - Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Kanapki zapiekane z grzybami i serem

(2-4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki startego na tarce ulubionego sera żółtego
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta
  • 4 kromki chleba
  • masło do posmarowania chleba

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej średnią patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj aż zmiękną.
  2. Dodaj mąkę, wymieszaj, następnie wlewaj mleko cały czas mieszając i gotuj, aż całość zgęstnieje.
  3. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki i wmieszaj parmezan.
  4. Posmaruj wszystkie kromki masłem i ułóż na blaszce do pieczenia, stroną z masłem do dołu.
  5. Wyłóż na każdą kromkę grzyby, posyp serami i zapiekaj w nagrzanym do 180 oC piekarniku aż ser się rozpuści, przez około 15 minut.

Smacznego!

Zdjęcie - Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Baked mushroom and cheese sandwich

(2-4 servings)

Ingredients:

  • 1 large onion, chopped
  • 1-2 tbsp vegetable oil
  • 250 g mushrooms, sliced
  • 1/2 tbsp flour
  • 1/2 cup milk
  • salt  and pepper
  • 1 tsp chopped fresh parsley
  • 2 tbsp grated Parmesan cheese
  • 1/2 cup grated melting cheese any kind
  • 1/2 cup chopped brie or camembert cheese
  • 4 slices of bread
  • butter for spreading on bread

Preparation:

  1. Heat medium pan with oil add onion and cook until translucent. Add mushrooms and cook until soft.
  2. Add flour, stir, slowly add milk, stirring all the time and cook until sauce thickens.
  3. Season with salt, pepper and parsley and mix grated Parmesan cheese.
  4. Spread one side of each slice with butter and place on a baking tray, buttered side down.
  5. Spoon mushroom mixture on each slice, top with cheeses and bake at 180 oC until cheese is melted and mixture is hot, about 15 minutes.

Enjoy!

Zdjęcie - Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bananowa krówka
3

Bananowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Karpatka
1

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto Bounty
2

Ciasto Bounty

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wegański jogurt kokosowy
2

Wegański jogurt kokosowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto Maxi King
3

Ciasto Maxi King

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tosty francuskie z owocami

Tosty francuskie z owocami

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepisy z tych kategorii

Quesadilla
1

Quesadilla

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Sernik krakowski
3

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli
1

Burger z serem pleśniowym i ko…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pyzy ze szpinakiem, kozim serem i żurawiną
1

Pyzy ze szpinakiem, kozim sere…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Dip z buraka i fety
2

Dip z buraka i fety

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne