Kalafior po azjatycku w sosie słodko-kwaśnym

Kalafior po azjatycku w sosie słodko-kwaśnym
Zdjęcie - Kalafior po azjatycku w sosie słodko-kwaśnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kalafior po azjatycku w sosie słodko-kwaśnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g kalafiora
  • 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 120 ml octu ryżowego
  • 100 g panko lub bułki tartej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 25 ml przecieru pomidorowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 5 g ziaren sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 dymka
  • 1-centymetrowy kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie

Na 2 łyżkach oleju smażymy starty imbir i czosnek. Po minucie dodajemy bulion, cukier, sos sojowy, ocet ryżowy, przecier pomidorowy, ostrą paprykę oraz skrobię rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy.


Rozgrzewamy piekarnik do 180℃.


Kalafior dzielimy na niewielkie różyczki. Obtaczamy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem i panko. Układamy luźno na blasze wyłożonej pergaminem. Skrapiamy Oliwierem. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor.


Upieczone różyczki kalafiora polewamy sosem. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy z ryżem.



Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów