Kalafior i groszek

To dla mnie bombowe danie, jedno z ciekawszych kulinarnych wcieleń kalafiora. Tu występuje w roli puree i w roli złocistych różyczek. Do tego smak blanszowanego groszku, dopiero co wyjętego z łupinek i smak sycylijskich migdałów zrumienionych w piekarniku. Wszystko razem daje piękny smakowy efekt. 
Zdjęcie - Kalafior i groszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kalafior i groszek
500 g kalafiora podzielonego na różyczki
5 szalotek
kilka łyżek oliwy
300 ml gęstej śmietany
1 i 1/2 szklanki groszku
50 g blanszowanych sycylijskich migdałów
olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Sól z ziołami:
1/4 łyżeczka suszonych ziół
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru pudru

Dressing cytrynowy:
sok z połowy cytryny
kilka łyżek oliwy
Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę posiekane szalotki, aż się zeszklą. Następnie dodaję 1/3 różyczek kalafiora i śmietanę i duszę przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż kalafior zmięknie. Następnie zawartość patelni przekładam do miski i dokładnie blenduję.
Zblanszowane migdały wysypuję do naczynia żaroodpornego i wstawiam mniej więcej na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni z termoobiegiem. Czekam aż się zezłocą. Następnie je siekam i mieszam z połową ziołowej soli. 
Rozgrzewam olej w wysokim rondlu, gdy temperatura wynosi 180 stopni wrzucam pozostawione różyczki kalafiora i smażę aż staną się złociste, układam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zagotowuję wodę, do wrzątku wsypuję groszek, po minucie go odcedzam i przepłukuję zimną wodą. 
Mieszam sok cytryny z oliwą i przyprawiam resztą ziołowej soli.
Mieszam ze sobą usmażone różyczki, migdały i groszek.
Na talerze nakładam puree z kalafiora, na nie nakładam wymieszane różyczki, migdały i groszek, całość polewam cytrynowym dressingiem. 
źródło - "Kuchnia grecka" George Calombaris

Przepisy z tych kategorii

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Beti Beti
kruche babeczki

Mizeria z cebulą

Mizeria z cebulą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka gyros z makaronem

Zapiekanka gyros z makaronem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!

Bakłażany baby z serem Manouri…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Turecki sos jogurtowy haydari
5

Turecki sos jogurtowy haydari

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Musaka
5

Musaka

Beti Beti
kruche babeczki

Kserotigana - greckie faworki
1

Kserotigana - greckie faworki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fava - grecka pasta z grochu
1

Fava - grecka pasta z grochu

Tyna Tyna
In cooking we trust

Frappe, czyli mrożona kawa
1

Frappe, czyli mrożona kawa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka