Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami
Prosty i lekki sernik na zimno z mnóstwem truskawek i pysznym czekoladowym spodem brownie. Masę serową przygotowałem z delikatnego twarogu (à la serek kanapkowy) z dodatkiem jogurtu, dzięki temu jest aksamitna i lekka. Do tego ustawione w rządku owoce i truskawkowy mus. Sądzę, że każdy sernikożerca będzie ukontentowany. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Taty! ;)
Spód (na formę o średnicy 25 cm):
Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka razem z masłem pokrojonym w kostkę. Wstaw na mały ogień i doprowadź do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Następnie wbij jajko, wsyp cukier oraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180°C. Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa serowa:
Twaróg połącz z jogurtem, skórką z cytryny i cukrem za pomocą łyżki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej do masy serowej i bardzo szybko w ją w niej rozprowadź.
Na spodzie brownie poukładaj pionowo umyte i pozbawione szypułek truskawki. Wylej nań masę serową i wstaw do lodówki do stężenia.
Mus truskawkowy:
Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksuj razem z cukrem blenderem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej ją do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Mus wylej na masę serową. Odstaw na minimum 3h do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowe ciasto możesz ozdobić również plasterkami lub połówkami truskawek. Smacznego!
Spód (na formę o średnicy 25 cm):
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka razem z masłem pokrojonym w kostkę. Wstaw na mały ogień i doprowadź do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Następnie wbij jajko, wsyp cukier oraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180°C. Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa serowa:
- 700 g delikatnego twarogu (użyłem President)
- 300 g jogurtu greckiego
- 100 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 kg truskawek
Twaróg połącz z jogurtem, skórką z cytryny i cukrem za pomocą łyżki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej do masy serowej i bardzo szybko w ją w niej rozprowadź.
Na spodzie brownie poukładaj pionowo umyte i pozbawione szypułek truskawki. Wylej nań masę serową i wstaw do lodówki do stężenia.
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- plus truskawki do dekoracji
Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksuj razem z cukrem blenderem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej ją do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj. Mus wylej na masę serową. Odstaw na minimum 3h do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowe ciasto możesz ozdobić również plasterkami lub połówkami truskawek. Smacznego!