Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
Uwielbiam połączenia gorzkawej, japońskiej herbaty matcha w proszku ze słodko – kwaśnymi malinami. Nie tylko jest pyszne, ale i idealnie pasuje kolorystycznie. Ta jogurtowa panna cotta z matchą i malinami to deser, który pokochacie – jest wprost perfekcyjny na lato. Orzeźwiający, lekki, pobudzający i zdrowy. Czego chcieć więcej?
Lekki zdrowy deser z malinami na lato
Teraz, w sezonie na cudowne i soczyste maliny ten deser aż prosi się o to, żeby go zrobić! Ale możecie zapisać przepis także na później, bo świetnie wychodzi również z mrożonymi owocami. Robi się go bardzo prosto, a dzięki łatwemu trikowi i użyciu opakowania po jajkach możemy uzyskać fajny efekt skośnych warstw, dzięki czemu takie miseczki będą bardzo efektownie prezentować się na stole i oczarują gości.
Możecie go także przygotować w wersji wegańskiej, mleko i jogurt zastępując ich kokosowymi odpowiednikami, a żelatynę agarem.
Deser z zieloną herbatą i soczystymi malinami
Zawsze mam w kuchni herbatę matcha, którą uwielbiam dodawać do koktajli, deserów i ciast. To japońska zielona herbata, która nie tylko ma piękny kolor, ale wspaniałe właściwości. To przede wszystkim bardzo silny antyoksydant, a to oznacza, że spożywając ją pozostaniemy dłużej piękni i młodzi ? Antyoksydanty odpowiadają bowiem za neutralizowanie wolnych rodników. Ta herbata jest bogatym źródłem tzw. katechin, które są jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy – około 100 razy silniejszym niż witamina C! Ponieważ herbata matcha to sproszkowane liście, jedna filiżanka naparu z tej herbaty odpowiada około 10 filiżankom zwykłej herbaty. Ale możemy ją nie tylko zaparzać, a właśnie dodawać też do deserów, jak to zresztą robią Japończycy. Ze względu na wysoką zawartość L-teaniny ta herbata poprawia pamięć i podnosi poziom energii – nawet na 6 godzin po jej wypiciu, a więc znacznie skuteczniej niż kawa ? Wzmacnia też układ immunologiczny, bo dostarcza organizmowi duże dawki witamin C i A, potasu, wapnia i żelaza.
Ponadto herbata matcha przyspiesza metabolizm i pomaga spalić kalorie – więc kiedy dodamy ją do deseru, to.. sami widzicie, można go jeść bez wyrzutów sumienia, tym bardziej, kiedy nie używamy do jego przygotowania cukru.
Pamiętajcie, że matcha ma lekko gorzkawy posmak – dlatego, jeżeli pierwszy raz będziecie jej używać, dodajcie jej trochę mniej, aby przyzwyczaić się do tego niecodziennego dla nas smaku. Ale zapewniam Was, że ją pokochacie – ja teraz sypię ją niemal do wszystkiego. A jeżeli będziecie mieli ochotę a więcej, to spróbujcie może zrobić tort malinowy z kremem kokosowym z herbatą matcha?
Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny zastygania
Liczba porcji: 4
Składniki na panna cottę:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 180 ml mleka
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 2 łyżki herbaty matcha
- 1 łyżeczka wanilii w proszku lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
Składniki na sos malinowy:
- 400 g malin mrożonych lub świeżych
- 4 łyżki erytrolu lub cukru
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy na minutę. Podgrzewamy w małym rondelku, aż się rozpuści (nie gotujemy). Do drugiego rondla wlewamy mleko i wsypujemy erytrol lub cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy.
W misce łączymy jogurt z matchą i wanilią. Stopniowo dolewamy do niego ciepłe mleko, mieszając. Przelewamy do szklanych naczyń i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Szykujemy sos malinowy. Podgrzewamy maliny z cukrem, aż nieco zgęstnieją. Jeżeli chcemy pozbyć się grudek, to przecieramy sos przez sito. Po ostygnięciu wylewamy na panna cottę. Podajemy z miętą lub bazylią.