Jesienne ragout z dynii, podgrzybków i żurawiny
Królowa jesiennych warzyw - dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodziele danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego lub rybnego posiłku.
Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny - tak smakuje jesień!
Polecam wypróbowanie przepisu!
Składniki:
250-300 g podgrzybków
1 kubek żurawiny
1/2 dyni piżmowej/hokkaido
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
tymianek suszony
2 cm kawałek imbiru
masło ghee
zielenina
Wykonanie:
- kapelusze grzybów oczyścić wilgotną ściereczką, następnie pokroić w grubą kostkę
- dynię pokroić również w kostkę. Użyłam dynii piżmowej (amerykańskiej), dlatego przed krojeniem obrałam skórę przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeśli używasz dynii hokkaido nie ma potrzeby obierania skóry
- obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. dodać pokrojone grzyby i poddusić razem przez kilka minut. Dołożyć dynię, przyprawy, podlać śmietaną i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż dynia zmięknie
- podawać suto posypane posiekaną zieloną pietruszką. Ragout podałam ze smażonym dorszem