Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami

Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami

Zdjęcie - Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W końcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór. ;)
Zdjęcie - Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 4-6 porcji

  • 200 g chorizo
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g dyni
  • 100 g jarmużu
  • 6 fig
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • cząber
  • płatki chili (lub ostra papryka w proszku)
  • wędzona papryka w proszku
  • sól
* PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca. Chorizo wyjmij z patelni i dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i kontynuuj smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smaż jeszcze chwilę. Sałatkę dopraw wg uznania cząbrem, papryką, płatkami chili i solą. Wyłóż na talerze. Na suchej patelni podpraż migdały i posyp nimi sałatkę. Podawaj z figami pokrojonymi na ćwiartki.
*
Zdjęcie - Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów