Jajka zapiekane w szpinaku.
Przygotowania do Wielkanocy już niemal na finiszu. Mieszkania wysprzątane, świąteczne dekoracje rozstawione, koszyczki w pogotowiu, a z kuchni wydobywają się coraz to lepsze zapachy. Lubię odrobinę oszaleć przed świętami, lubię zmęczyć się gotowaniem pyszności i kocham leniuchować w świąteczne dni.
Z domu wyniosłam cały worek tradycji świątecznych i kurczowo się ich trzymam, od czasu do czasu pozwalam sobie nieco je odświeżyć i podać na stół coś innego obok sprawdzonych przez lata pozycji. Takim daniem są właśnie jajka zapiekane w szpinaku, z odrobiną białej kiełbasy i aksamitnym sosem beszamelowym. Pyszne, wiosenne i proste – idealne na śniadanie, Wielkanocne również.
Polecam!
Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 jajka
- 200g świeżego szpinaku
- 2 białe kiełbasy (u mnie surowe)
- 1 średni pomidor
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Kiełbasę ugotować. Pokroić w słupki.
- Szpinak umyć i sparzyć, wkładając na 10 sekund do osolonego wrzątku. Zahartować zimną wodą. Odcedzić, a następnie odcisnąć z resztek wody. Posiekać.
- Do niewielkiego garnka wrzucić masło. Rozpuścić. Dodać mąkę i mieszając zasmażyć. Nie rumienić!
- Do gorącej zasmażki, wlewać wąskim strumieniem chłodne mleko, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki.
- Doprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
- Do sosu dodać szpinak i wymieszać.
- Z pomidora usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
- Sos rozłożyć do 4 kokilek. W każdym zrobić wgłębienie. Na sos wylać ostrożnie po jednym jajku.
- Wbijać po 3-4 kawałki kiełbasy w sos i posypać pokrojonym pomidorem.
- Zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili całkowitego ścięcie się jajek.
- Przed podaniem oprószyć startym parmezanem.
Smacznego!
Wszystkim czytelnikom życzę smacznych świąt Wielkanocnych, spędzonych w prawdziwie wiosennym nastroju!