Jajka zapiekane po meksykańsku
Jak wspominałam wcześniej, ostatnio wiele inspiracji znalazłam w książce "Gordon Ramsay's Ultimate Home Cooking". Tak było również w przypadku tego przepisu, który ostatecznie trochę zmieniłam. Jajka zapiekane po meksykańsku, z pełnoziarnistymi tortillami i czarną fasolą, to danie śniadaniowe, ale równie dobrze może być przygotowane na obiad, pyszny i prosty.
Jajka zapiekane po meksykańsku
- 1 łyżka oleju + do posmarowania
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czarnej fasoli
- 2 tortille pełnoziarniste
- 6 jajek
- 50g cheddara
- szczypta chili w płatkach
- posiekana kolendra, pietruszka lub dymka
1) Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, ostrą papryczkę, czosnek i szczyptę soli i pieprzu i smażyć przez 5 minut.
2) Dodać kumin i smażyć przez minutę.
3) Dodać pomidory i gotować przez 5 minut.
4) Dodać odsączoną fasolę i podgrzewać przez 2 minuty.
5) Naczynie żaroodporne posmarować olejem i wyłożyć tortillami.
6) Przełożyć do niego mieszankę warzyw i zrobić w niej sześć wgłębień.
7) Wbić jajko do naczynia i przelać do wgłębienia, powtórzyć te czynności z pozostałymi jajkami.
8) Posypać startym serem i chili w płatkach.
9) Zapiekać w temperaturze 180 st. C na górnym poziomie piekarnika przez 10-14 minut.
10) Przed podaniem posypać posiekaną dymką.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal