Hotteok – koreańskie placuszki z orzechami włoskimi
Hotteok (kor. 호떡) to klasyczny koreański streeet-food. Te słodkie drożdżowe placuszki z nadzieniem z orzechów włoskich smażone na oleju są szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowym, kiedy na ulicach robi się chłodniej. Hotteok pojawiły się w Korei za sprawą chińskich kupców. Początkowo były one przygotowywane na wytrawnie z farszem mięsnym, jednak Koreańczykom tak bardzo spodobał się pomysł na te drożdżowe placuszki, że postanowili przygotowywać je na słodko. Najpopularniejsze nadzienie składa się z posiekanych orzechów włoskich, cynamonu i cukru, który rozpuszcza się w trakcie obróbki cieplnej, tworząc słodki syrop. W ostatnich latach pojawiło się jednak wiele przepisów na hotteok, w których uliczni sprzedawcy prześcigają się w pomysłach na ciekawe farsze – na przykład z zieloną herbatą, z sosem pomidorowym, orzechami ziemnymi, miodem, czy sezamem. Tak naprawdę te placuszki można przygotować na dowolny ulubiony sposób. Sam próbowałem je również na wytrawnie z mozzarellą i sosem pomidorowym i były niemniej pyszne.
Przygotowanie hotteok jest bardzo proste. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto drożdżowe, które powinno być dość luźne, aby placuszki były delikatne, a po wyrośnięciu podzielić je na porcje, spłaszczyć i wypełnić nadzieniem. Następnie smaży się je na patelni z odrobiną oleju i podaje od razu, póki są jeszcze ciepłe. Nie ma sensu przygotowywać ich na zapas, ponieważ, gdy wystygną, nie są już tak dobre. W słodkiej wersji z dzisiejszego przepisu najlepiej smakują ze szklanką mleka obok. Hotteok szczególnie polecam na śniadanie lub podwieczorek. 😉
Hotteok – koreańskie naleśniki z orzechami włoskimi Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 15 minut 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 75 ml wody
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru trzcinowego, najlepiej drobnego (można zastąpić również miodem lub syropem klonowym)
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- Drożdże utrzyj w misce wraz z cukrem. Następnie wlej letnie mleko oraz wodę i wymieszaj (suche drożdże rozpuść najpierw w wodzie).
- Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj nadzienie. Orzechy włoskie posiekaj i połącz z cukrem oraz cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, aby pozbawić je powietrza i krótko zagnieć. Podziel na 8 porcji.
- Ręce oprósz mąką, a z każdej porcji ciasta uformuj kulę i spłaszcz ją wałkiem lub rękoma. Na środek nałóż solidną porcję nadzienia. Całość zamknij, formując pierożek i spłaszcz ponownie, aby otrzymać duży okrągły placek o średnicy ok. 8 cm.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju tak, aby przykryć jej dno. Placuszki smaż na średnim ogniu pojedynczo po ok. 1-2 minuty z każdej strony do złotobrązowego koloru. W trakcie smażenia przyklepuj je szpatułką, aby były płaskie. Podawaj od razu, gdy nadzienie jest jeszcze płynne. Hotteok najlepiej smakują na ciepło ze szklanką zimnego mleka.
*Przygotowując przepis na hotteok, wspomagałem się recepturami z bloga Na Pałeczkach oraz Maangchi.