Halibut z witbierem i ziołowe łazanki z kurkami
Lekki letni obiad - delikatny halibut z plastrem chorizo duszony w piwie oraz łazanki z chrupiącymi kurkami i cytrynową macierzanką. Sezon warzywny w pełni więc proponuję dodać porcję młodych warzyw np. fasolkę szparagową gotowaną na parze.
Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6°C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie, wcześniej użyte do duszenia ryby.
Porcje: 2
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
Halibut
Przygotowanie:
Halibut
Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6°C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie, wcześniej użyte do duszenia ryby.
Porcje: 2
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
Halibut
- 300 g płat halibuta ze skórą,
- 1 cebula,
- 300 ml piwa w stylu witbier,
- 100 ml wody,
- 2 plastry chorizo (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
- liść laurowy, 2 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól.
- 200 g kurek,
- 200 g makaronu łazanki,
- 1/2 cebuli,
- 4 gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku),
- sok i skórka otarta z połowy cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz.
- piwo w stylu witbier,
- fasolka szparagowa gotowana na parze.
Przygotowanie:
Halibut
- Cebulę posiekać, dodać przyprawy zalać piwem i wodą, gotować na wolnym ogniu 20 minut.
- Wywar odcedzić na sicie, przelać do rondla i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć dwa kawałki halibuta (skórą do dołu), na każdym położyć plaster chorizo pocięty w paski, oprószyć pieprzem, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Wierzch ryby powinien znajdować się nad wywarem.
- Ugotowaną rybę ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową na talerz, podać z łazankami i fasolką ugotowaną na parze.
- Makaron gotować w osolonej wodzie 2 minuty krócej niż zaleca producent. Ugotowany zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić w plastry, mniejsze zostawić w całości.
- Co cebuli dodać kurki i gałązki macierzanki, smażyć 3 minuty. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, dusić 7 minut.
- Dodać skórkę z cytryny, natkę pietruszki i łazanki, wymieszać. Przed podaniem usunąć gałązki i posypać świeżymi listkami macierzanki.