Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką

Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką
Zdjęcie - Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealne danie dla tych, którzy preferują ryby pieczone z piekarnika zamiast smażonych na patelni. Danie w stylu fit! Delikatne mięso halibuta zapieczone pod zieloną kołderką. Na panierkę składają się: posiekana zielona pieruszka, zmielona czerstwa bułeczka i skórka otarta z cytryny. Ryba świetnie się prezentuje i smakuje wybornie! Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym puree.
To świetna alternatywa dla świątecznego karpia. Zajrzyj również tutaj, a znajdziesz smaczną propozycję na światecznego łososia z piernikową panierką. Polecam!


Zdjęcie - Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
4 filety z halibuta
4 łyżki oleju
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
skórka otarta z 1 cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:
  • włączyć piekarnik, nastawić na 180`C
  • rybę skropić sokiem z cytryny, posolić
  • w rozdrabniaczu zmiksować suchą, pokrojoną na kawałeczki bułkę. Dodać olej, posiekaną piertuszkę i zmiksować na pastę. Dodać skórkę otartą z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem
  • masę podzielić na 4 części i rozłożyć na filetach. Docisnąć palcami. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec około 10 minut
  • podałam z duszonym porem. Po przepis zapraszam tutaj
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów