Halibut z avocado i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym
Tak jak obiecałam przy puree teraz prezentuję Wam dodatek do nich. Choć to raczej ziemniaczki były dodatkiem do wspaniałej rybki. Niebanalny składnik, jakim jest avocado, współgrał z delikatnym białym mięsem halibuta. A tagliatelle cukiniowo-marchewkowe pięknie dopełniło całe danie. Uwierzcie mi na słowo - była to uczta nie tylko dla podniebienia:-)
Inspiracją był przepis na rybę Roberta Sowy.
Składniki:
- tusza halibuta,
- 2 avocado,
- kilka suszonych pomidorów w oleju,
- 1 cytryna,
- 100 g sera lazur,
- 1 łyżka masła
- ml 200 śmietany kremówki
- 1-2 szalotki,
- 50 - 100 ml białego wina,
- sól i pieprz biały lub cytrynowy,
Tagliatelle warzywne:
- 2 marchewki,
- 2 małe cukinie,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz i ulubione zioła
Przygotowanie:
Oczyszczoną i umytą tuszę halibuta pokroić w dzwonka, przyprawić i zamarynować w oleju z pomidorów. Awokado obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażyć na maśle, dodać ser , białe wino i śmietanę. Wszystko dusić do momentu uzyskania gęstego sosu, a następnie doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Rybę ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia na halibucie ułożyć skropione sosem z sera Lazur plastry awokado i suszone pomidory pokrojone w paski.
Marchewkę i cukinię umyć, pokroić wzdłuż nożykiem do warzyw. Na rozgrzanej patelni z masłem wrzucić najpierw marchewkę, a po chwili cukinię, doprawić. Podsmażyć, ale niedługo, żeby wstążki warzywne były chrupiące. Rybę układać na puree ziemniaczanym, obok nałożyć tagliatelle warzywne.