Halibut z avocado i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym

Halibut z avocado  i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym

Zdjęcie - Halibut z avocado  i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tak jak obiecałam przy puree teraz prezentuję Wam dodatek do nich. Choć to raczej ziemniaczki były dodatkiem do wspaniałej rybki. Niebanalny składnik, jakim jest avocado, współgrał z delikatnym białym mięsem halibuta. A tagliatelle cukiniowo-marchewkowe pięknie dopełniło całe danie. Uwierzcie mi na słowo - była to uczta nie tylko dla podniebienia:-)
Zdjęcie - Halibut z avocado  i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Inspiracją był przepis na rybę Roberta Sowy.
Składniki:

  • tusza halibuta,
  • 2 avocado,
  • kilka suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 cytryna,
  • 100 g sera lazur,
  • 1 łyżka masła
  • ml 200 śmietany kremówki
  • 1-2 szalotki,
  • 50 - 100 ml białego wina,
  • sól i pieprz biały lub cytrynowy,

Tagliatelle warzywne:

  • 2 marchewki,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i ulubione zioła

Przygotowanie:
Oczyszczoną i umytą tuszę halibuta pokroić w dzwonka, przyprawić i zamarynować w oleju z pomidorów. Awokado obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażyć na maśle, dodać ser , białe wino i śmietanę. Wszystko dusić do momentu uzyskania gęstego sosu, a następnie doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Rybę ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia na halibucie ułożyć skropione sosem z sera Lazur plastry awokado i suszone pomidory pokrojone w paski.
Marchewkę i cukinię umyć, pokroić wzdłuż nożykiem do warzyw. Na rozgrzanej patelni z masłem wrzucić najpierw marchewkę, a po chwili cukinię, doprawić. Podsmażyć, ale niedługo, żeby wstążki warzywne były chrupiące. Rybę układać na puree ziemniaczanym, obok nałożyć tagliatelle warzywne.
Zdjęcie - Halibut z avocado  i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów