Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami
Hej dzieciaki, szykujcie plecaki, spakujcie misia w teczkę, ruszamy na grecką wycieczkę. Nie zabraknie suchego prowiantu, w ramach warzywnego wariantu, gdy nadejdzie pora zjecie gyros z kalafiora.
Żeby w nocy nie nawiedzały Was senne potwory, proponuję owinąć się z tortilli śpiwory. Aby wszystko było cacy warto przygotować wcześniej składniki na tacy. To co malcziki, czas na tzatziki? I tak sobie myślę ja pie*dole, a gdyby tak dodać tam jeszcze guacamole?
Danie nie jest do końca greckie, więc nie ma co zadzierać nosa i udawać Greka, ale gwarantuję, że czeka Was w buzi smaków dyskoteka. To co, kto pakuje warzyw torbę i zatańczy Zorbę?
Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatzikami
Pity:
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml jogurtu naturalnego + 50 ml wody
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
Kalafior:
- kalafior
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 limonki
- przyprawy (po łyżeczce):
- słodka papryka
- wędzona papryka
- oregano
- tymianek
- czubryca
- suszone płatki chilli
- kumin
- kurkuma
- sól, pieprz
Guacatziki:
- 200 g ogórka
- 100 g jogurtu naturalnego*
- awokado
- pół limonki
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- gałązka mięty
- sól, pieprz
Dodatki:
- oliwki
- mięta
- kapary
- czerwona cebula
- płatki migdałowe
- chilli
Tortille:
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól. Wlewamy jogurt z wodą i oliwą. Krótko wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
- Tak przygotowaną kulę kładziemy na blacie oprószonym mąką. Dzielimy na 6 części.
- Z każdej z nich robimy kulkę, którą wałkujemy na cieniutki placek.
- Packi wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Kalafior:
- Kalafiora dzielimy na różyczki.
- Przyprawy łączymy z posiekanym drobno czosnkiem i oliwą.
- Różyczki marynujemy w powstałej miksturze, przekładamy do żaroodpornej formy.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut, następnie mieszamy i dopiekamy jeszcze 25 minut.
- Na koniec skrapiamy sokiem z limonki.
Guacatziki:
- Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na kilka minut na sicie. Odsączamy. Łączymy z jogurtem i rozgniecionym widelcem awokado.
- Dodajemy posiekany drobno czosnek, chilli, miętę, sól, pieprz i sok z limonki.
- Całość dokładnie mieszamy.
Wrapy:
- Tortille smarujemy guacatzikami, wykładamy pieczonego kalafiora, oliwki, kapary, prażone płatki migdałowe, mięte, czerwoną cebulę i chilli. Podajemy z limonką.
*W wersji wegańskiej rezygnujemy z jogurtu naturalnego, a ogórki odciskamy delikatniej z soku.