Gulasz z szynki duszonej w sosie cebulowym z paprykowymi talarkami
Składniki (gulasz) :
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3 duże cebula
- 1 marchewka
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 łyżek oleju Kujawski Pierwsze zbiory
- 2 łyżki sosu️ sojowego
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie (gulasz):
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy bardzo drobno.
W garnku rozgrzewamy olej kujawski i obsmażamy mięso, aż się zrumieni.
Dodajemy cebulę, smażymy aż zacznie się rumienić. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i przyprawy. Wlewamy bulion, dusimy godzinę na małym ogniu.
Mąkę mieszamy z sosem sojowym, wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Gulasz dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie.
Składniki (talarki) :
- 500 g ziemniaków
- 4 łyżki oleju Kujawski Pierwsze zbiory
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
Przygotowanie (talarki):
Obrane i umyte ziemniaki kroimy na plasterki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy papryką i skrapiamy olejem Kujawskim Pierwsze Zbiory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu ziemniaki opruszamy solą.
Gulasz podajemy z talarkami i ogórkiem. Wszystko oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem i chilli.