Gulasz z kurek z kaszą jaglaną

Gulasz z kurek z kaszą jaglaną
Sezon na kurki rozkręca się na dobre, postanowiłam przygotować szybki gulasz z tych smacznych grzybów. Do gulaszu dodałam szpinak, a całość podałam z kaszą jaglaną. Potrawa bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją przygotować na szybki obiad w 20 minut 

Zdjęcie - Gulasz z kurek z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 300 g kurek
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • garść szpinaku
  • 2 mniejsze cebule drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 4 nasiona jałowca
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
Kaszę płuczę na sitku w lodowatej wodzie, zalewam dwoma szklankami wody, dodaję łyżeczkę soli i gotuję około 10 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.  Kurki daję do miski z zimną wodą, delikatnie płuczę, szybko wyciągam i osuszam. Większe grzyby dzielę na pół. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję suszone zioła, rozgniecione nasiona jałowca i czosnek. Wszystko mieszam do czasu, kiedy przyprawy uwolnią swój aromat. Dodaję cebulę, kiedy delikatnie się zeszkli dodaję grzyby. Całość krótko smażę, dodaję śmietanę i szpinak, wszystko duszę pod przykryciem około 8 minut. Sos doprawiam do smaku i podaję z kaszą. Smacznego

Zdjęcie - Gulasz z kurek z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gulasz z kurek z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów