Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią

Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią
Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 80 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 60 g selera korzeniowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • ½ szklanki kaszy pęczak
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane cebule
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju Kujawski z bazylią
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki posiekanych liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie Pokrojone w kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy w garnku na oleju Kujawskim z bazylią. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy sól, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 min.


Do garnka dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez 15 min. na dużym ogniu. Po tym czasie zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez następne 30 min. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie.


Porada:

Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, zastępujemy wrzątek 3 l bulionu i dodajemy do garnka 3 pokrojone w kostkę ziemniaki.



Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com

Kategorie przepisów