Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 80 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 60 g selera korzeniowego
- 50 g suszonej żurawiny
- ½ szklanki kaszy pęczak
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 posiekane cebule
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju Kujawski z bazylią
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki posiekanych liści świeżej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki pieprzu