Gulasz z karkówki wieprzowej
![Gulasz z karkówki wieprzowej](/obrazek/duze/gulasz-z-karkowki-wieprzowej-494538.jpeg)
Gulasz z karkówki wieprzowej podany z kopytkami i surówką, czyli obiad jak u mamy ♥️Pyszne, rozgrzewające danie! Gulasz zawiera dużo warzyw, m.in. cebulę i czosnek, które wzmacniają odporność.
Do przygotowania użyłam oleju Kujawskiego, który tłoczony jest z polskiego rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.
Składniki na gulasz z karkówki wieprzowej:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 liście laurowe
- ok. 500 ml wody lub bulionu
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie gulaszu z karkówki wieprzowej:
Mięso wieprzowe kroję w kostkę, doprawiam czerwoną słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam, następnie oprószam mąką ziemniaczaną i ponownie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i obsmażam mięso z każdej strony na złocisto.
Przekładam je na talerz, a na tej samej patelni podsmażam cebulę, czosnek i pieczarki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Do warzyw dokładam mięso, marchew, podlewam wodą i dodaję liście laurowe. Całość duszę pod przykryciem przez ok. 60 minut, do całkowitej miękkości warzyw i mięsa.
Na koniec gotuję bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody, a sos się zredukuje.
Gulasz z karkówki wieprzowej serwuję z kopytkami i surówką.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis