Gulasz z karkówki wieprzowej

Gulasz z karkówki wieprzowej

Zdjęcie - Gulasz z karkówki wieprzowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz z karkówki wieprzowej podany z kopytkami i surówką, czyli obiad jak u mamy ♥️Pyszne, rozgrzewające danie! Gulasz zawiera dużo warzyw, m.in. cebulę i czosnek, które wzmacniają odporność.

Do przygotowania użyłam oleju Kujawskiego, który tłoczony jest z polskiego rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Składniki na gulasz z karkówki wieprzowej:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 liście laurowe
  • ok. 500 ml wody lub bulionu
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Gulasz z karkówki wieprzowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie gulaszu z karkówki wieprzowej:

Mięso wieprzowe kroję w kostkę, doprawiam czerwoną słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam, następnie oprószam mąką ziemniaczaną i ponownie mieszam.

Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i obsmażam mięso z każdej strony na złocisto.

Przekładam je na talerz, a na tej samej patelni podsmażam cebulę, czosnek i pieczarki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Do warzyw dokładam mięso, marchew, podlewam wodą i dodaję liście laurowe. Całość duszę pod przykryciem przez ok. 60 minut, do całkowitej miękkości warzyw i mięsa.

Na koniec gotuję bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody, a sos się zredukuje.

Gulasz z karkówki wieprzowej serwuję z kopytkami i surówką.

Zdjęcie - Gulasz z karkówki wieprzowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów