Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami
Ten gulasz znalazłam tutaj - klik. Jest przepyszny, polecam Wam go, bo naprawdę warto zrobić. Zadowoleni będą na pewno panowie, ale u nas i mnie posmakował. Śliwki i boczek robią robotę, smak hmm, moje dziecko stwierdziło, że smakuje jak gulasz z grzybami :-). Na pewno super pasuje do makaronu, kasz i ryżu, ostatnio męska część mojej rodzinki zjadła po prostu z chlebem i też zadowoleni :-).W wersji oryginalnej z kurczakiem, ja miałam filet z indyka. Miłego dzionka :-)
Składniki :
- 800 g filetu z indyka lub kurczaka
- 200 g w miarę cienko pokrojonego boczku
- 150 g suszonych śliwek
- 1 duża cebula (u mnie czerwona)
- 250 śmietanki 30%
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
1. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony boczek. Podsmażamy, jak boczek lekko się nam zarumieni dodajemy pokrojone w kostkę mięso, które posypujemy obiema paprykami, mieszamy. Smażymy do momentu jak mięso nam się obsmaży z zewnątrz.
2. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dusimy całość bez przykrycia około 20 minut.
3. Śliwki kroimy na połówki i po 20 minutach dodajemy do reszty, tak samo natkę pietruszki. Całość dusimy 15 minut (jak by woda nam wyparowała, to dolewamy około pół szklanki, u mnie nie było potrzeby).
4. Do kubka wlewamy 100 ml wrzątku i wlewamy do niego śmietankę, mieszamy i wlewamy do gulaszu. Śmietana wtedy nam się nie zważy. Gotujemy jeszcze chwilkę, sos powinien nam lekko zgęstnieć. Jeśli trzeba doprawiamy solą. Podajemy z kaszą, ryżem, makaronem, z czym kto lubi :-). Smacznego :-))