Gulasz wołowy z grzybami

Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg wołowiny (udźca, łopatki)
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 500 g pieczarek
  • 250 g szalotek
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 100 g pora
  • 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso kroimy na większe kawałki.

W moździerzu ucieramy 1 łyżeczkę pieprzu i ziele angielskie, dodajemy papryki i tymianek. Mięso mieszamy z przyprawami, zalewamy winem, dokładamy liście laurowe, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 godz.


Wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy i obtaczamy w mące. Marynatę zachowujemy.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i partiami, na dużym ogniu, smażymy mięso ze wszystkich stron, odkładamy.


Szalotki obieramy, większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Tak samo postępujemy z pieczarkami. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w plastry.


Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu smażymy szalotki, kiedy się zrumienią zdejmujemy z ognia i wrzucamy pieczarki. Szybko obsmażamy, po czym dorzucamy pora.


Przekładamy wszystkie składniki do jednego rondla, zalewamy marynatą z mięsa, redukujemy na dużym ogniu przez 5 min. Dolewamy bulion, sos sojowy i koncentrat. Przykrywamy i gotujemy przez 1,5-2 godz.


Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kluskami, kopytkami lub kaszą.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy