Gulasz warzywny z batatem i soczewicą
W jednym garnku spotkały się pyszne składniki. Zachęcam do przygotowania.
pół szklanki czarnej soczewicy beluga
średniej wielkości słodki ziemniak
szklanka wywaru warzywnego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu
sól himalajska
papryczka ostra (bird eye)
puszka pomidorów
1 łyżeczką koncentratu pomidorowego
natka lub kolendra
olej
2 garście szpinaku
Soczewicę ugotować 35 minut w nieosolonej wodzie. Odcedzić.
Batata obrać i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę w kostkę. Przesmażyć cebulę, czosnek i batata wraz kminem, wlać wywar i gotować 10 minut. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat, sól i papryczkę. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę. Wymieszać. Na koniec dodać szpinak i zamieszać. Podawać z kolendrą lub natką.