Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską

Kojarzycie Janice z serialu „Przyjaciele” i jej słynne „Oh! My! God!” ?? 🙂

Właśnie podobny okrzyk wydałam z siebie po spróbowaniu tej przekąski. Kilka składników, kilka chwil na przygotowanie, a efekt wprost piorunujący. Uwielbiam takie połączenia smakowe i liczę na to, że i Wam ono zasmakuje.

Przepis będzie podany dosyć luźno, bo wszystko zależy od tego, ile chcecie sobie sztuk przygotować.

  • zielone szparagi (u mnie pół pęczka, średnio grubych szparagów)
  • mozzarella w zalewie (u mnie 2 op.)
  • szynka parmeńska (1-2 op.)
  • chleb tostowy
  • oliwa z oliwek

Z oczyszczonych szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Szparagi obwiązujemy grubą nicią i stawiamy pionowo w garnku z wrzącą, lekko osoloną, wodą. Główki szparagów powinny wystawać poza poziom wody. Gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty (troszkę dłużej, przy bardzo grubych szparagach). Odcedzamy. Studzimy.

Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórkę (boczne zostawiamy, odkrawamy tylko „górę i dół”), kroimy na pół. Rozkładamy je na płasko i dość obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie rumienimy z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na plasterki.

Na grzance z chleba tostowego kładziemy plasterek mozzarelli oraz szparaga. Owijamy całość szynką parmeńską (w zależności od tego ile planujemy przygotować grzanek, całą lub połową). I gotowe!

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczki do słoików – bardzo smaczne

Buraczki do słoików – bardzo s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Koktajl ze szpinakiem i ananasem
1

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym
1

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym
1

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
2

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym
1

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grzanki z kurkami i jajkiem
1

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty