Grillowany ser koryciński z jajem w koszulce i pomidorowym majonezem
Składniki
- 400 g sera korycińskiego
- 4 kromki pszennego pieczywa
- Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
na jajka w koszulce:
- 4 wiejskie jajka
- Woda
- Sól, czarny pieprz
- ocet winny
na pomidorowy majonez:
- 2 białka
- Łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Olej Kujawski 3 ziarna - około 200 ml
- Sól, cukier, pieprz czarny
- Liście nasturcji, polny szczaw
Przygotowanie
Przygotuj majonez. Białka wiejskich jajek zmiksuj z musztardą Dijon, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym. Następnie dolewaj powoli olej Kujawski 3 Ziarna, cały czas miksując. Na koniec dodaj sól, pieprz i cukier.
Ser koryciński z ziołami pokrój w plastry. Na kromki pieczywa skropione olejem Kujawskim z bazylią połóż plastry sera korycińskiego i przykryj drugą kromką. Kromkę przygnieć i smaż na grillu na złoty kolor do momentu, aż ser zacznie się delikatnie rozpuszczać.
Przygotuj jajko w koszulce.
Wodę zagotuj, dodaj sól i ocet. To on sprawi, że białko szybciej będzie się ścinać. Jajko wybij do miseczki i wlej delikatnie do gotującej się wody. Gotuj do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko będzie płynne. Jajko wyjmij na papierowy ręcznik, osusz i posyp pieprzem i solą.
Grillowane grzanki z serem korycińskim podaj z jajkiem w koszulce, listkami nasturcji, szczawiu i kroplami majonezu pomidorowego. Całe danie dodatkowo skrop olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Produkcja: Kuchnia+