Grillowany schab przekładany wędzonym boczkiem i pomidorami

Grillowany schab przekładany wędzonym boczkiem i pomidorami

 Zdjęcie - Grillowany schab przekładany wędzonym boczkiem i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Grillowany schab przekładany wędzonym boczkiem i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • 480 g schabu
  • 400 g papryki (różne kolory)
  • 100 g pomidorów
  • 80 g wędzonego boczku
  • 20 g masła
  • 90 ml marynaty Kujawski ostra papryka - tutaj przepis
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ pęczka naci pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 15 mm, delikatnie rozbić, naciąć w dwóch miejscach i posmarować marynatą Kujawski ostra papryka.

 

Plastry wędzonego boczku przeciągnąć przez nacięcia w schabie. Pomidora pokroić w plastry grubości 5 mm i włożyć pomiędzy plaster boczku a schab. Grillować z obu stron.

 

Paprykę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć nasiona i usunąć przerosty, po czym pokroić w cienkie długie paski i podsmażyć na oleju. Następnie dodać marynatę Kujawski ostra papryka, posiekaną nać pietruszki i schłodzone masło. Doprawić do smaku.

Kategorie przepisów