Grillowany schab przekładany wędzonym boczkiem i pomidorami
Składniki
- 480 g schabu
- 400 g papryki (różne kolory)
- 100 g pomidorów
- 80 g wędzonego boczku
- 20 g masła
- 90 ml marynaty Kujawski ostra papryka - tutaj przepis
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- ½ pęczka naci pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 15 mm, delikatnie rozbić, naciąć w dwóch miejscach i posmarować marynatą Kujawski ostra papryka.
Plastry wędzonego boczku przeciągnąć przez nacięcia w schabie. Pomidora pokroić w plastry grubości 5 mm i włożyć pomiędzy plaster boczku a schab. Grillować z obu stron.
Paprykę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wydrążyć nasiona i usunąć przerosty, po czym pokroić w cienkie długie paski i podsmażyć na oleju. Następnie dodać marynatę Kujawski ostra papryka, posiekaną nać pietruszki i schłodzone masło. Doprawić do smaku.