Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską

Zdjęcie - Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Leniwe śniadanie albo ekspresowy lunch to nie problem! Wystarczy szczypta fantazji, by zrobić coś genialnego i prostego zarazem. Jako że w sezonie szparagi serwuję co najmniej trzy raz dziennie - na śniadanie, obiad i kolację (jeszcze tylko przydałby się deser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi pędami. Do tego ulubiony ser (u mnie camembert, ale polecam również kozi) i włoska szynka. Będziecie w siódmym niebie! Bo okazuje się, że do szczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu na gotowanie szparagów, to zróbcie to po prostu dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem ze mną?
Zdjęcie - Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa)
  • kilka zielonych szparagów ugotowanych al dente
  • kilka plastrów camemberta (lub innego ulubionego sera)
  • plasterek (albo nawet dwa) szynki parmeńskiej prosciutto

Przygotowanie:
Ciabattę przekrój na pół zostawiając kawałek nieprzeciętego brzegu bułki. Na dolnej połówce ułóż plastry sera camembert, następnie szparagi i szynkę parmeńską. Zamknij bułkę drugą połówką i połóż na nagrzanego elektrycznego grilla lub grillową patelnię. Przypiekaj z obu stron, aż ciabatta będzie rumiana. Następnie ciesz się idealnym śniadaniem. ;)
PS. Szynkę możesz dodać również po grillowaniu. Włosi uważają, że obróbka cieplna prosciutto, to grzech; według mnie pyszny, ale jednak ciężki...
Zdjęcie - Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy