Gotujemy po polsku - Kwaśnica na żeberkach
„Kwaśnica czyli tradycyjna zupa góralska przyrządzana jest na wiele sposobów w zależności od regionu. Może być na rybich łbach, wieprzowinie lub baraninie. Dobrze przyrządzona jest bardzo kwaśna, dzięki czemu nie wyczuwa się w niej tłuszczu. Można ją podawać z ziemniakami lub chlebem.
Moja zrobiona jest wg przepisu z rejonu Lachów Limanowskich, a więc na wędzonych żeberkach z ziemniakami. Wyszedł mi dość spory garnek. Będzie więc jedzenia na kilka dni.”
Kwaśnica na żeberkach
Składniki:
250g wędzonych żeberek
400g kiszonej kapusty (u mnie z domowej spiżarni)
3-4 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
6 szklanek wody
Żeberka zalać wodą, posolić i ugotować. Wyjąć kości, a mięso pokroić w kostkę.
Kapustę odcisnąć i ugotować w części wywaru z żeberek. W pozostałej ilości ugotować obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na oleju. Zasypać mąką i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Rozprowadzić niewielką ilością wywaru. Połączyć wszystkie składniki tzn. Wywar z kapustą, wywar z ziemniakami i cebulkę z zasmażką. Chwilę podgotować.
Przepis dodaje do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl.
Źródło: http://www.potrawyregionalne.pl/