Gołąbki z łososiem i ryżem

Gołąbki z łososiem i ryżem
Zdjęcie - Gołąbki z łososiem i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z łososiem i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z łososiem i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z łososiem i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 300 g dzikiego łososia (bez ości)
  • sos ostrygowy
  • pieprz biały mielony
  • sól morska
  • szalotka
  • pół pęczka koperku
  • liście z kapusty włoskiej (najmniejsze)
  • 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
na sos:
  • 200 ml wywaru z ryby lub warzywnego
  • sok z limonki i otarta skórka
  • 100 ml kremówki
  • sól, biały pieprz
Przygotowanie Łososia umyć, oddzielić od skóry i pokroić na drobną kostkę. Zalać sosem ostrygowym i odstawić.


Ryż gotować ok. 8 min. na półtwardo. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i wyciąć grube łodygi, nie uszkadzając liści. Szalotkę drobniutko pokroić. Odlać sos od ryby, dodać ryż, koperek i szalotkę. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć ciasno w liście kapusty.


W garnku rozpuścić margarynę, ułożyć gołąbki, aż wypełnią całe dno. Postawić na średnim ogniu i wolno dusić aż kapusta będzie miękka.


Przygotować sos. Wywar połączyć ze śmietanką, dodać skórkę. Gotować, aż płyn zmniejszy się o 1/3. Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać gołąbki, podawać.


Porada:

Do sosu cytrynowego można dodać 50 ml białego wina. Powinno być półwytrawne, łagodne w smaku. Ilość kremówki zmniejszamy wtedy do 50 ml. Sos nabierze charakteru i ciekawie podkreśli smak dania.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów