Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą

Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gołąbki z kaszą gryczaną, czerwoną fasolą i pieczarkami są ciekawą propozycją dla wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • około 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • około 250 g kaszy gryczanej
  • 400 g czerwonej fasoli ( u mnie z puszki)
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • ulubione zioła
  • czarny pieprz
  • sól
  • olej lub masło do smażenia


Zacznijmy od uprażenia kaszy gryczanej. Na 1 miarkę kaszy wlałam 2 wody. Posoliłam i gotowałam aż się uprażyła. Przykryłam ją ściereczką i odstawiłam na bok.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z kapusty włoskiej wycięłam głąb i podgotowałam ją przez około 15 minut. Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnie, kolejno zdejmowałam z niej miękkie liście. Z każdego odkroiłam twarde części.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na maśle lub oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam pokrojone pieczarki, sól i pieprz. Poddusiłam wszystko przez około 10 minut.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przełożyłam do miski.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolej na czerwoną fasolę.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam ją do malaksera i zmiksowałam na gładką masę. Fasola oprócz oczywiście smaku spowoduje,że farsz będzie bardziej zwarty i kleisty.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przełożyłam ją do pieczarek.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Posiekałam zieloną pietruszkę
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i wsypałam do miski.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatni składnik, to uprażona wcześniej kasza gryczana. Doprawiłam wszystko solą, pieprzem, ziołami i dokładnie wymieszałam.

Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mając już farsz i liście kapusty, pozostało już tylko zawijać nasze gołąbki.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na dno dużego garnka położyłam 2-3 liście kapusty. Następnie kolejno układałam w nim gołąbki.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam ziele angielski, liście laurowe, sól i pieprz. Do połowy garnka wlałam wywar warzywny. Można też oczywiście zamiast niego wlać wodę. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania wlałam przecier pomidorowy. Można sos zagęścić, dodając 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!
Polecam również:
Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną, cebulą i białym serem
Zdjęcie - GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy