Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina

Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina



Zdjęcie - Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przypadkiem na obiad w minioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad.

Zdjęcie - Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia. Bardzo łatwo się zdejmowały. Jeśli z twojej główki kapusty schodziłoby gorzej, wtedy wytnij głąb i obgotuj a potem zdejmij liście.
Moje tak jak pisałam zeszły szybko, ale jest październik i główki kapusty dość młode. Nie wiem jak schodzić będą w lutym czy marcu. Lub kiedy będziesz czytać ten post.


Zdjęte liście pozbawiałam nerwu biegnącego przez środek liścia, odcięłam też kawałek twardej części od nasady. Włożyłam do garnka z wrzącą osoloną wodą na sito do parowania. Parowałam ok 5 minut. Kiedy liście były już plastyczne. Zdjęłam delikatnie na durszlak i wystudziłam W miedzy czasie przygotowywałam nadzienie:


100 gram ryżu basmati ( gotowanie 10 minut)
pół szklanki czarnej soczewicy ( gotowanie 30 minut)
sól, olej i szalotka


Szalotkę pocięłam w drobną kostkę i zaczął się szklić. Dodałam wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek).
Zdjęcie - Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam w tym samym naczyniu do parowania i gotowały się ok 20 minut.


Potem przygotowałam sos:


szklanka czerwonego wina
pół szklanki octu z czerwonego wina balsamicznego
2 szalotki
łyżeczka suszonych żurawin
Figa świeża ( ale może być posiekana suszona - choć figa nie jest konieczna, jej brak nie zrujnuje smaku)
winogrona ciemne drobne kilka sztuk lub jak ktoś lubi rodzynki - ja nie lubię dałam winogrona
szczypta mielonego anyżu
szczypta cynamonu
2 goździki
olej rzepakowy
tymianek suszony ok pół łyżeczki


Szalotkę pocięłam w drobną kostkę, zeszkliłam na odrobinie oleju,wlałam wino i ocet, posoliłam do smaku. Dodałam resztę składników. Odparowałam aż zrobił się gęsty sos. Trzeba pilnować, mój w pewnym momencie zrobił się za gęsty, dolałam wodę. Pod koniec dodałam także suszony tymianek.


Zdjęcie - Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gołąbki włożyłam na patelnię z sosem. Chwilę jeszcze się dusiły. Można też gołąbki zapiec w naczyniu żaroodpornym i upiec polewając przed podaniem sosem.

Moja rodzina jadła z piersią kaczki.

Kategorie przepisów