Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami
Gołąbki przygotowałam na parze. Ale to Ty decydujesz jak chcesz je przyrządzić. Może to być zapiekanie, duszenie.
Farsz także możesz dać taki jaki lubisz.
Mój składa się z czarnej soczewicy i pieczarek. Są pyszne! Zdradzę pewien sekret... do pieczarek zawsze dodaję pieprz ziołowy. Smak nie ma sobie równych!
liście kapusty 8 szt.
Na farsz:
czarna soczewica 1 szklanka
pieczarki ok. 6 szt.
cebula 1 szt.
pieprz i sól do smaku
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
Na sos:
passata pomidorowa 300 ml
czosnek 1 - 2 ząbki
majeranek - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
Liście kapusty gotować na parze. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z cebulą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą.
Faszerować liście kapusty i zawijać. Ułożyć w naczyniu do parowania. Parować ok 15- 20 minut.
Przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać passatę pomidorową. Wcisnąć czosnek, dodać zioła i chwilkę dusić.
Gołąbki polać sosem i podawać np. z natką pietruszki.