Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami



Zdjęcie - Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gołąbki przygotowałam na parze. Ale to Ty decydujesz jak chcesz je przyrządzić. Może to być zapiekanie, duszenie.
Farsz także możesz dać taki jaki lubisz.
Mój składa się z czarnej soczewicy i pieczarek. Są pyszne! Zdradzę pewien sekret... do pieczarek zawsze dodaję pieprz ziołowy. Smak nie ma sobie równych!

liście kapusty 8 szt.
Na farsz:
czarna soczewica 1 szklanka
pieczarki ok. 6 szt.
cebula 1 szt.
pieprz i sól do smaku
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
Na sos:
passata pomidorowa 300 ml
czosnek 1 - 2 ząbki
majeranek - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki



Liście kapusty gotować na parze. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z cebulą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą.

Zdjęcie - Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Faszerować liście kapusty i zawijać. Ułożyć w naczyniu do parowania. Parować ok 15- 20 minut.
Przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać passatę pomidorową. Wcisnąć czosnek, dodać zioła i chwilkę dusić.
Gołąbki polać sosem i podawać np. z natką pietruszki.

Kategorie przepisów