Gnocchi w sosie śmietanowym z pesto i parmezanem
Gnocchi w sosie śmietanowym.
Gnocchi w sosie śmietanowym
Gnocchi w sosie śmietanowym z pesto i parmezanem to bardzo łatwe danie bezmięsne, które zrobisz dosłownie w kilka chwil na jednej patelni. Potrzeba tylko kilku prostych składników, a przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut!
Sos z parmezanu, śmietany i pesto jest prosty i naprawdę bardzo dobry. Może być podstawą do innych potraw np. z makaronu albo kurczaka. Zamiast bulionu można użyć białego wina i dodać posiekaną natkę pietruszki. W tym przepisie nie gotuję wstępnie gnocchi przed dodaniem do sosu. Wszystko dzieje się w jednym garnku i jest mniej naczyń do mycia! Podczas gotowania gnocchi uwalniają skrobię, która zagęści sos śmietanowy. Ilość bulionu dostosuj do konsystencji sosu, którą chcesz uzyskać.
Gnocchi w sosie śmietanowym
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:
- około 400g gotowych gnocchi ziemniaczanych
- 300ml śmietany kremówki 30%
- około 1/2 szklanki bulionu, wody albo białego wytrawnego wina (dolewać po trochu, patrząc na konsystencję sosu)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki ulubionego pesto
- 2-3 łyżki tartego parmezanu (plus dodatkowa porcja do posypania gotowej potrawy)
- sól, sok z cytryny i mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Gnocchi w sosie śmietanowym przepis
Krok 1.
- Na większej patelni podgrzać oliwę, posiekany czosnek i pesto. Następnie wlać śmietanę kremówkę, połowę bulionu i zagotować. Dodać gnocchi, wymieszać, przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. W między czasie sprawdzić gęstość sosu i w razie potrzeby dolać bulionu. Kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania składników. Gdy gnocchi będzie ugotowane dodać starty parmezan, wymieszać i doprawić do smaku. Ilość parmezanu dostosuj do swoich upodobań.
Gotową potrawę podajemy z tartym parmezanem, można posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Gnocchi w sosie śmietanowym bardzo dobrze przechowują się w lodówce. Podczas odgrzewania może być konieczne dolanie dodatkowej ilości wody lub bulionu.
Oto kilka innych łatwych i wypróbowanych przepisów, które mogą Ci się spodobać:
- Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
- Kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem i pomidorami
- Gnocchi w sosie kurkowym
- Ziemniaki smażone z białą fasolą i czosnkiem
- Przepis na soczyste żeberka po koreańsku
- Zielone curry z kurczakiem i cukinią
- Kotlety z indyka w panierce
- Kurczak pieczony z masłem, czosnkiem, papryką i ziołami
- Pulpety gotowane w sosie z warzywami
Mam nadzieję, że przepis na gnocchi w sosie śmietanowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!