Gambas pil pil – krewetki smażone z czosnkiem i ostrą papryką
Gambas pil pil, znane też jako gambas al ajillo to jedno z tych tapas, po które mógłbym wsiąść w najbliższy samolot do Hiszpanii tylko po to, aby znowu ich spróbować. Naprawdę nie wiem, dlaczego połączenie krewetek z czosnkiem, papryką i oliwą jest tak uzależniające, ale dla mnie to smak wakacji nad Costa del Sol. Chociaż tak naprawdę znajdziemy je w całej Hiszpanii i to nie tylko na wybrzeżu. Do tego świeża chrupiąca bagietka, kieliszek białego wina i można zupełnie odpłynąć. 😉
Gambas pil pil powstały najprawdopodobniej w Madrycie, chociaż różne regiony roszczą sobie do nich prawa. W końcu znajdziemy je w barach tapas w całym kraju. Sam termin „pil pil” to onomatopeja, która nawiązuje do charakterystycznego dźwięku, które wydają krewetki bulgoczące w oliwie. Samo słowo ma pochodzenie baskijskie i oznacza rodzaj sosu, który jest jednak zupełnie niezwiązany z tą potrawą. Oryginalnie danie nazywa się gambas al ajillo i bardziej nawiązuje to do dodatku czosnku w daniu, ale w zależności od regionu można spotkać się z oboma terminami.
Gambas pil pil to z założenia bardzo proste danie, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Do glinianego naczynia lub małej patelni nalewa się sporą ilość oliwy tak, aby krewetki mogły swobodnie w niej pływać. Po podgrzaniu dodaje się czosnek, ostrą paprykę (suszoną, w proszku bądź świeżą) i smaży krótko krewetki (minuta, góra dwie w gorącym tłuszczu w zupełności wystarczają). Na sam koniec danie posypuje się pietruszką i jeszcze bulgoczące podaje. Obowiązkowo z dobrym pieczywem, które można później zanurzyć w tej aromatycznej oliwie. Sam do sosu bardzo lubię dodać hiszpańską słodką wędzoną paprykę Pimentón de la Vera, która fantastycznie podbija smak i daje intensywnie czerwony kolor.
Kluczem w przygotowaniu dobrych gambas pil pil jest ich krótkie smażenie, aby nie stały się gumowe. Czas zależy jednak od ich wielkości. Te koktajlowe są gotowe po krótkiej chwili. Te większe mogą potrzebować do dwóch minut. Krewetki przed smażeniem obowiązkowo należy dobrze oczyścić i osuszyć. Sam lubię pozostawić im ogonki, które oddają sporo smaku. Krewetki smażone w oliwie z czosnkiem i ostrą papryką to zdecydowanie jedno z najlepszych hiszpańskich tapas i mam nadzieję, że z moim przepisem uda Wam się odtworzyć to danie w domu.
Gambas pil pil – krewetki smażone w oliwie z czosnkiem i ostrą papryką
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki na Gambas pil pil:
- 500 g surowych krewetek świeżych lub mrożonych, polecam kaliber 31/40
- ok. 250-300 ml oliwy z oliwek
- 8 dużych ząbków czosnku
- 4 ostre papryczki piri-piri lub 1 papryczka chili (albo kilka suszonych peperoncino)
- 1 łyżka mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej, polecam Pimentón de la Vera)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Jak zrobić Gambas pil pil?
- Krewetki mrożone najpierw rozmróź. Obierz je z pancerzy, oczyść i dobrze osusz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj 4 nieduże patelnie lub gliniane naczynia o średnicy ok. 12 cm. Opcjonalnie jedną patelnię o średnicy ok. 20 cm. Wlej do nich oliwę z oliwek do wysokości 1,5-2 cm i podgrzej do 110-120°C.
- Czosnek oraz ostre papryczki pokrój w plasterki lub drobno posiekaj. Wrzuć do rozgrzanej oliwy i smaż ok. minutę, aż czosnek delikatnie się zezłoci. Kolejno dodaj mieloną paprykę i zamieszaj.
- Wrzuć krewetki, powinny być przykryte całkowicie oliwą i smaż ok. minutę, góra dwie (czas zależy od kalibru krewetek), aż się zaróżowią i skręcą niczym ślimaki.
- Dodaj natkę posiekanej pietruszki, posyp odrobiną soli i podawaj od razu z dobrym pieczywem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square