Galette z jesiennymi owocami (i tylko 2 łyżkami cukru!)
Jeśli lubisz idealnie chrupiące ciasto, nie masz zbyt dużo czasu, nie lubisz bawić się w podpiekanie spodu i osobno nadzienia tarty- rustykalne galette jest właśnie dla Ciebie!
To tarta z owocami (użyłam słodkich gruszek i śliwek), którą pieczemy bez użycia formy. Ciasto rozkłada się wprost na blaszce, na jego środku lądują owoce, a brzegi lekko niedbale zawijamy do środka. 25 minut w piekarniku i ciasto gotowe!
Smak owoców wzbogaciłam, dodając do nich listki z dwóch gałązek tymianku (odmiany cytrynowej), wprowadza do deseru bardzo fajną, nieoczywistą nutę. Samo ciasto zaś ma w sobie tylko 2 łyżki cukru, może je więc jeść bez obawy o smukłość talii ;)
Ja najbardziej lubię podawać je z kleksem mascarpone wymieszanego ze śmietanką lub gałką lodów waniliowych lekko oprószonych cynamonem… och, jakie to dobre!
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 2 łyżki
- proszek do pieczenis - 1/4 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1/8 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 50 g, zimne
- jogurt naturany - 1/4 szklanki
- jajko - 1 szt, do posmarowania wierzchu
- gruby cukier - 1 łyżka, opcjonalnie- do posypania wierzchu
- nadzienie
- śliwki - ok. 10 szt
- gruszki - 2 szt
- miód - 1-2 łyżki (w zależności od słodyczy owoców) lub syrop klonowy, z agawy...
- cynamon - 1/8 łyżeczki
- masło - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- tymianek cytrynwy - 2 gałązki, opcjonalnie
Składniki ciasta (masło powinno być pokrojone w małą kostkę) szybko zagnieć lub (najlepiej!) zmiksuj w robocie kuchennym. Uformuj na kształt dysku, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki (kwadrans do zamrażalnika).
Na patelni rozpuść masło, dodaj miód (syrop), cynamon oraz pokrojone na ćwiartki śliwki i obrane, pokrojone w małą kostkę gruszki. Smaż ok. 2 minut, aż owoce lekko zmiękną, nie będą się przy tym rozpadać. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Na koniec dosyp listki tymianku.
Ciasto cienko (na ok.3 mm) rozwałkuj- najłatwiej jest zrobić to wałkując ciasto między arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej- na kształt okręgu. Rób to szybko, ciasto nie powinno się ocieplić.
Na środku ułóż owoce. Brzegi ciasta (ok.8 cm) zawiń do środka, aby dokładnie owinęły nadzienie.
Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp opcjonalnie grubym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawaj lekko ciepłe np. z gałką lodów.