Fusilli w sosie serowym z brokułami i szynką włoską
„Pomysł na ten szybki i smaczny obiad wypatrzyłam w gazecie z programem TV. Troszkę go zmieniłam, bo nie przepadam za sosem śmietanowym. Użyłam więc zamiast śmietany serka śmietankowego, który jest bardziej wyrazisty w smaku. Efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył i na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu, zwłaszcza latem gdy nie lubię za długo stać przy kuchence.”.
Fusilli w sosie serowym z brokułem i szynką włoską
(inspiracja – „Ekran TV”)
Składniki dla 2 osób:
250g makaronu fusilli
4 plastry szynki włoskiej
6 suszonych pomidorów
ćwierć brokułu
100g serka śmietankowego (użyłam „Twój smak”)
2-3 łyżki wody
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Plastry szynki i suszone pomidory kroimy w paski. Brokuł dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy.
Rozgrzewamy na patelni oliwę i delikatnie podsmażamy pokrojoną szynkę. Dodajemy serek i rozprowadzamy go 2-3 łyżkami wody. Dokładnie mieszamy aby nasz sos nie miał grudek i podgrzewamy go 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odcedzony makaron przekładamy do miski. Wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Dodajemy suszone pomidory i różyczki brokułu. Ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.