Frittata z chorizo, pomidorkami koktajlowymi i papryczką chili
Ostatnio cierpię na ciągły brak czasu. Brak mi go nawet, żeby coś porządnego sobie ugotować. Na szczęście na ratunek w takich chwilach przychodzi frittata, czyli słynny włoski omlet. Jedną z ulubionych jego odsłon jest dla mnie wersja z hiszpańską kiełbaską chorizo, która nadaje fantastycznej pikanterii, a przy okazji czyni to danie jeszcze bardziej sycącym. Taka frittata jest doskonała zarówno na ekspresowy obiad, jak i perfekcyjne białkowo-tłuszczowe śniadanie!
*
SKŁADNIKI
na 1-2 porcji
- 4 jajka
- 50 g kiełbaski chorizo
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka chili
- świeże listki oregano
- sól, pieprz do smaku
Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż delikatnie na patelni o średnicy ok. 20 cm, aż część tłuszczu się wytopi. Pomidorki poprzekrawaj na połówki, a paprykę pokrój w talarki.
Jajka rozbij i roztrzep w miseczce. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą i wylej na patelnię z usmażoną kiełbaską. Na górze poukładaj pokrojone pomidorki i paprykę. Zmniejsz ogień do minimum, a patelnię przykryj pokrywką. Smaż, aż jajka się zetną i natychmiast podawaj. Frittatę możesz posypać świeżymi listkami oregano albo szczypiorkiem.
*