Fondue mięsne po burgundzku
Składniki
- 400 g chudej wołowiny
- 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
- 2 łyżki wytrawnego, czerwonego wina
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia (do smażenia)
Przygotowanie Mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć grubym ręcznikiem papierowym. Pokroić w niewielką kostkę lub plasterki, po czym przełożyć do szklanej bądź ceramicznej miski. Olej Kujawski z ziołami połączyć z winem, zalać wołowinę, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na min. 4 godz.
Do garnka do fondue wlać olej Kujawski (garnek powinien być wypełniony maksymalnie do połowy wysokości). Olej rozgrzać, ustawić na podgrzewaczu.
Kawałki mięsa odsączyć z zalewy, kolejno nadziewać na szpikulce do fondue. Smażyć w gorącym tłuszczu przez 10-20 sek. Po usmażeniu mięso zdjąć z widelca (jest bardzo gorący).
Wołowinę podawać z sosami. Polecam ostry winno-pomidorowy oraz czosnkowy przygotowany z majonezu na bazie oleju Kujawskiego z czosnkiem, pieczonego czosnku i odrobiny jogurtu.
Porady:
1. Smażenie w garnku z gorącym tłuszczem, ustawionym na środku stołu, może być niebezpieczne. Lepiej zrezygnować z takiej wersji, gdy w pobliżu są dzieci.
2. W lżejszej wersji zamiast oleju można użyć bulionu i gotować w nim kawałeczki mięsa.
Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com